Як чистити зуби зубною ниткою

Порушення якісного функціонування зубного ряду внаслідок патологічних процесів, що розвиваються, здатне спровокувати розвиток серйозних захворювань шлунково-кишкового тракту. Зубна нитка – один із способів уникнути безлічі серйозних захворювань ротової порожнини.

Навіщо потрібна зубна нитка

Зубна нитка (або флосс) – пристосування для комплексної гігієни ротової порожнини, яке дозволяє проводити чищення міжзубних областей і складних для зубної щітки ділянок зубів.

Правильне використання зубної нитки дозволяє запобігати розвитку карієсу на початкових стадіях та суттєво знижувати ймовірність розвитку запальних та гнійних утворень у тканинах ясен.

Флосси досить компактні, і їх легко носити з собою на роботу щодня, щоб, наприклад, після відвідування ресторану або кафе швидко провести чищення зубів та ясен для підтримки здоров’я ротової порожнини.

На сьогоднішній день зубну нитку можна купити в будь-якій аптеці і навіть у багатьох магазинах за доступною ціною.

photo_2024-05-17_06-38-29-min

Коли потрібно користуватися зубною ниткою

Для повноцінного та продуктивного очищення зубного ряду необхідна обробка кожної зубної одиниці з усіх боків. Зубна щітка здатна видалити наліт тільки з горизонтальних поверхонь, у той час як міжзубні простори, найчастіше вкрай малі і проникнути в них щетиною дуже проблематично.

Варто враховувати, що основною причиною розвитку карієсу, захворювання здатного призвести до серйозних ушкоджень зуба та розвитку пульпіту, є скупчення нальоту та утворення у ньому великої кількості бактерій, що руйнують емаль. Саме тому найчастіше карієсні ушкодження розвиваються на межах зубів, в області міжзубних просторів, з яких не було вчасно видалено наліт та залишки їжі.

З урахуванням всього перерахованого вище, відповідь на запитання: “чи потрібно користуватися зубною ниткою і як правильно чистити зуби зубною ниткою?” однозначна. Зубна нитка – не тільки необхідний аксесуар догляду за зубним рядом, а й хороша підмога у профілактиці цілого ряду захворювань ротової порожнини. Нижче ми розповімо як користуватися зубною ниткою для чищення зубів.

Наша клініка знає що діагностика має великий вплив на якість і правильність проведення лікування

Отримай красиву посмішку та здорові зуби

Посмішка та здорові зуби – це дуже важливо для загального самопочуття та впевненості. Записуйтесь на прийом до кращих лікарів в Рівному!

Як правильно чистити зуби зубною ниткою?

Після того, як вибрали назву, що сподобалася і бренд, варто вивчити, як використовувати нитку з максимальною користю.

Відміряємо шматочок нитки для чищення, зазвичай це близько 40-60 см. Після кількох спроб ви визначите оптимальну довжину для вас.
Накручуємо кінці ниток на пальці обох рук так, щоб робоча частина нитки була не менше 7-10 см. Вказівні це будуть, або середні, це вже як зручно.
Затискаємо з кожного боку нитку вказівним та великим пальцем, щоб регулювати її натяг та положення.
Починати чистку найкраще від центральних різців, рухи повинні бути плавними і не різкими, акуратнішими біля краю ясен, щоб її не пошкодити.
Продягаємо нитку в міжзубний простір, акуратно заводимо під ясна і як би обгинаємо нею один зуб, щоб захопити максимальну поверхню.
Притискаємо до поверхні зуба і виводимо нитку у бік ріжучого краю.
Прочищаємо кожен зуб із двох сторін зворотно-поступальними рухами.
Кожну поверхню кожного зуба обробляємо новою чистою ділянкою нитки, щоб унеможливити поширення бактерій.

Після використання зубної нитки необхідно обробити ротову порожнину ополіскувачем або чистою водою.

Протипоказання для використання нитки

Але чи всім підходить зубна нитка, як правильно вчинити, якщо є захворювання у ротовій порожнині? Стоматологи стверджують, що несумісні з флоссом показання можна перерахувати на пальцях. Поки діти малі – лікарі радять для очищення контактних поверхонь використовувати йоржики.

Як часто користуватися зубною ниткою?

Після розмови про те, як чистити зубною ниткою, більшість пацієнтів цікавить питання, наскільки часто її застосовувати. Насправді акуратно підчищати зубки ниткою можна після кожного прийому їжі, якщо вам зручно і ви вільно нею користуєтеся. Але якщо немає такої можливості, то хоча б один раз на день перед сном проблемні місця слід ретельно очистити від нальоту.
Рекомендується спершу почистити зуби ниткою під контролем стоматолога-гігієніста. Лікар допоможе підібрати потрібну товщину нитки, наочно покаже техніку володіння інструментом. Потрібно враховувати, що чим вужчі проміжки між зубами, тим тонше потрібно нитку.
Більшість стоматологів схиляються до того, що нитку слід застосовувати перед стандартним чищенням зубів за допомогою пасти та щітки. Таким чином, корисні фториди із зубної пасти залишаться на зубах і принесуть максимум користі. Втім, є низка противників такої послідовності, їх аргумент як зубною ниткою почистити зуби, якщо вони густо покриті нальотом, що скупчився за день? У цьому випадку працює головне правило життя робіть, як зручно вам, але користуйтеся зубною ниткою!

Поділись сторінкою:

Scroll to Top
Call Now Button